Mi az...?

Mi az a 3D nyomtatás? Mire való? Miért hasznos vállalkozásoknak, mérnököknek, feltalálóknak, kutatóknak, művészeknek?

Hogyan...?

Hogyan működik a 3D nyomtatás? Gyors prototípusgyártás alapok és tudnivalók. Rétegek, formátumok, előkészítés.

Miért...?

Miért érdemes 3D nyomtatást igénybe venni? Bonyolult formák, egyedi megoldások, rövid határidők, változatos alapanyagok.

Mennyiért...?

Mi befolyásolja a 3D nyomtatás költségeit? Kérjen tőlünk ajánlatot, vagy látogasson el hozzánk személyesen!

Mi alapján nyomtat a gép?

Olvasson bővebben a .STL fájlformátumról az angol Wikipédián!
 
A népszerűbb CAD szoftverekből .STL formátumba való exportálás módjáról itt tájékozódhat!
 

A 3D nyomtató három dimenziós számítógépes gyártmánytervek megvalósítására alkalmas. A nyomtatás alapja a .STL kiterjesztésű platformfüggetlen háromszögelt felületállomány. A .STL fájl kizárólag az elkészítendő testek (háromszögekből felépített) felületét tartalmazza, amelynél minden egyes háromszöghöz kapcsolódik egy vektor, amely megmutatja, hogy melyek az adott felület „külső" ill. „belső" oldalai. Ebben a modellben nincs tehát sem a parametrikus modellezésre jellemző ágstruktúra, sem bonyolult függvényekkel leírható sajátosságok.

Mit jelent ez a tervező számára?

  • Függetlenség a tervezőszoftvertől: .STL állományt lényegében bármely olyan korszerű CAD rendszerből lehet exportálni, amely testmodellezésre szolgál. (Az exportálás menete egyes szoftvereknél itt elérhető:...) Ezáltal nemcsak széles az alkalmas fejlesztőeszközök tárháza, de elkerülhetőek az egy szoftvercsaládon belüli, eltérő verziók alkalmazásából eredő konverziós problémák is.
  • Automatikus előkészítés: a megfelelő .STL állományt elhelyezve a gép (virtuális) munkaterében, a nyomtató szoftver automatikusan elkészíti az egyes rétegek metszeteit, azonosítja a támaszanyagot igénylő felületeket, kiszámolja az anyag- és időszükségletet. (Sőt, akár a modellek méretaránya is szabadon változtatható, lehetőség nyílik például egy öntési eljárásra jellemző zsugorodásnak megfelelően arányosan nagyobbra / kisebbre nyomtatni a modellt) Mindez néhány percet vesz csupán igénybe és nem igényel további mérnöki közreműködést.