Mi az...?

Mi az a 3D nyomtatás? Mire való? Miért hasznos vállalkozásoknak, mérnököknek, feltalálóknak, kutatóknak, művészeknek?

Hogyan...?

Hogyan működik a 3D nyomtatás? Gyors prototípusgyártás alapok és tudnivalók. Rétegek, formátumok, előkészítés.

Miért...?

Miért érdemes 3D nyomtatást igénybe venni? Bonyolult formák, egyedi megoldások, rövid határidők, változatos alapanyagok.

Mennyiért...?

Mi befolyásolja a 3D nyomtatás költségeit? Kérjen tőlünk ajánlatot, vagy látogasson el hozzánk személyesen!

Bonyolult formák

admin Miért? 2013-09-24 09:55:15 2013-09-24 09:55:09
   

A 3D nyomtatás szempontjából nem okoz problémát, ha egy alakzat számos alámetszett részt tartalmaz és öntése csak nem visszanyerhető formával, vagy komplex szerszámmal lenne elképzelhető. Nem gond, ha széles határok között változnak egy termék falvastagságai. Az sem okoz problémát, ha egy alkatrésznek olyan belső felületei vannak, amelyekhez hagyományos megmunkáló eszközökkel nagyon nehéz lenne hozzáférni.

Ennek köszönhetően a modellt létrehozó mérnök vagy művész kötetlenül alkothat. Próbára tehet a szokásostól eltérő térbeli megoldásokat és más technológia alkalmazása esetén számos egymás utáni megmunkálási fázist feltételező geometriákat is.

Talán arra ösztönöznénk a tervező mérnököket, hogy dobjanak el minden józan megfontolást? Mostantól teljesen esetleges, sorozatgyárthatatlan alkatrészeket álmodjanak? Erről szó sincs. Kijelenthető ugyanakkor, hogy ha egy alkatrész hagyományos prototípus gyártási, modellezési eszközökkel kimunkálható, akkor annál a legtöbb esetben semmi akadálya a 3D nyomtatással való gyártásnak. Épp ezért a 3D nyomtatás csaknem minden mérnöki fejlesztési munkafolyamatba könnyedén integrálható.

A 3D nyomtatás távlati lehetőségei ugyanakkor túlmutatnak az egyes alkatrészeken. Megoldható például bennszülött, „szétszedhetetlen", alkatrész összeállítások egyetlen gombnyomásra történő előállítása is.

A hozzánk látogatók próbára tehetik az itt bemutatott fogaskerék-szerkezetet is, amely egyfajta „állatorvosi lóként" az általunk alkalmazott technológia legösszetettebb képességeit demonstrálja.

Egyedi megoldások

admin Miért? 2013-11-07 13:31:31 2013-09-24 09:56:18
   

Hiába alkalmas egy gyártási, megmunkálási eljárás valamilyen alkatrész elkészítésére, ha azt egyedi, vagy kis szériás gyártmányként megvalósítva a szerszámköltségek és más kiegészítő műveletek túlzott terhet jelentenének. 3D nyomtatás révén számítógépes modellből bármikor előállítható egy több évtizede nem gyártott, nem forgalmazott alkatrész, vagy egy új fejlesztés mintapéldánya egyaránt.

A képen látható termosztát egység eredeti szabályozó tárcsája eltört. A pótalkatrész gyártására Autodesk Inventor szoftverrel történt modellezést követően 3D nyomtatással került sor.

Ha hiányzó alkatrész rendelkezésre áll, de nem készült még róla CAD modell, reverse engineering technológiával az is könnyedén előállítható.

Rövid határidők

admin Miért? 2013-09-24 09:56:56 2013-09-24 09:56:50
   

Egy-egy bonyolult geometriájú tárgy egyedi gyártása hagyományosan számos szakember közreműködését feltételezi. A munkadarab több megmunkálási fázison esik át, jelentős időszükséglettel.

A gyors prototípusgyártási eljárások névválasztása nem véletlen. Berendezésünkre az óránként 5-10 mm-es modell-építési sebesség (a tárgyasztal mozgása szerinti, függőleges irányban) jellemző. Ez alatt az idő alatt a teljes, összetett geometria végleges részletgazdagságában elkészül, s csupán a tisztítás és az igény szerinti színezés v. más felületkezelés marad hátra.

Széles anyagpaletta

admin Miért? 2013-11-07 13:33:19 2013-09-24 09:57:41
Ismerje meg az Eden 260V rendeszeren elérhető modellanyagokat!
 

Az Objet által jelenleg az Eden nyomtatókhoz kínált anyagok négy csoportba sorolhatóak:

  • FullCure720 - általános célú kemény (Shore D 83) modellanyag, borostyán fényű, áttetsző megjelenéssel.
  • Durus - polipropilén jellegű fehér színű (Shore D 76) modellanyag olyan alkalmazásokhoz, ahol korlátozott rugalmasságra is szükség van (pl. helyükre pattanó alkatrészek stb.)
  • Vero - fehér, szürke, kék és fekete változatú kemény modellanyag (Shore D 83-86) a FullCure720-hoz hasonló mechanikai tulajdonságokkal. (Mivel ezek az anyagok nem áttetszőek, bizonyos esetekben jobban kiemelik a felületi részleteket mint az áttetsző alapanyag)
  • Tango, TangoPlus - rugalmas modellanyagok (Shore A 27-75) gumialkatrészek, tömítések stb. modellezésére.

Az egyes anyagok részletes mechanikai tulajdonságairól itt talál leírást honlapunkon.

Természetesen adódnak esetek, amikor a modellanyag-választék közvetlenül nem alkalmas egy-egy gyártási feladat megvalósítására. A legkedvezőbb költségű utólagos formázási / öntési megoldás, ha a 3D nyomtatással készült mesterdarabot szilikonba ágyazzuk, s ezt a rugalmas formát felvágva készítünk további öntvényeket. (Egy-egy platina katalizátoros szilikon forma kellő gondossággal kezelve akár 20-30 darabos kis szériák megvalósítására is alkalmas.)

RIM öntő (bal) és viasznyomó (jobb) szerszámok FullCure720 modellanyagból, nyitott állapotban.

Nagy előnye a 3D nyomtatásnak ugyanakkor, hogy az eljárással bármely forma „negatívját" is elő lehet állítani, így megfelelő osztósíkok alkalmazásával könnyedén juthatunk olyan sokszor felhasználható kisszériás szerszámhoz, amelybe alacsony nyomáson poliuretán alapú többkomponensű műanyagokat önthetünk. Ezek az öntőanyagok már hőállóság tekintetében is könnyedén felveszik a versenyt a sorozatgyártásban alkalmazott műszaki műanyagokkal. Ugyanígy készíthető viasznyomó szerszám is precíziós öntési feladatok első lépéseként.

Partnereink emellett sikeresen alkalmazták az általunk kínált modellanyagot homokformázáshoz is, egyaránt előállítva mintákat, magokat és a formázáshoz szükséges osztóelemeket.

Egyedi elképzelései megvalósításához vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen !