Mi az...?

Mi az a 3D nyomtatás? Mire való? Miért hasznos vállalkozásoknak, mérnököknek, feltalálóknak, kutatóknak, művészeknek?

Hogyan...?

Hogyan működik a 3D nyomtatás? Gyors prototípusgyártás alapok és tudnivalók. Rétegek, formátumok, előkészítés.

Miért...?

Miért érdemes 3D nyomtatást igénybe venni? Bonyolult formák, egyedi megoldások, rövid határidők, változatos alapanyagok.

Mennyiért...?

Mi befolyásolja a 3D nyomtatás költségeit? Kérjen tőlünk ajánlatot, vagy látogasson el hozzánk személyesen!

Széles anyagpaletta

Ismerje meg az Eden 260V rendeszeren elérhető modellanyagokat!
 

Az Objet által jelenleg az Eden nyomtatókhoz kínált anyagok négy csoportba sorolhatóak:

  • FullCure720 - általános célú kemény (Shore D 83) modellanyag, borostyán fényű, áttetsző megjelenéssel.
  • Durus - polipropilén jellegű fehér színű (Shore D 76) modellanyag olyan alkalmazásokhoz, ahol korlátozott rugalmasságra is szükség van (pl. helyükre pattanó alkatrészek stb.)
  • Vero - fehér, szürke, kék és fekete változatú kemény modellanyag (Shore D 83-86) a FullCure720-hoz hasonló mechanikai tulajdonságokkal. (Mivel ezek az anyagok nem áttetszőek, bizonyos esetekben jobban kiemelik a felületi részleteket mint az áttetsző alapanyag)
  • Tango, TangoPlus - rugalmas modellanyagok (Shore A 27-75) gumialkatrészek, tömítések stb. modellezésére.

Az egyes anyagok részletes mechanikai tulajdonságairól itt talál leírást honlapunkon.

Természetesen adódnak esetek, amikor a modellanyag-választék közvetlenül nem alkalmas egy-egy gyártási feladat megvalósítására. A legkedvezőbb költségű utólagos formázási / öntési megoldás, ha a 3D nyomtatással készült mesterdarabot szilikonba ágyazzuk, s ezt a rugalmas formát felvágva készítünk további öntvényeket. (Egy-egy platina katalizátoros szilikon forma kellő gondossággal kezelve akár 20-30 darabos kis szériák megvalósítására is alkalmas.)

RIM öntő (bal) és viasznyomó (jobb) szerszámok FullCure720 modellanyagból, nyitott állapotban.

Nagy előnye a 3D nyomtatásnak ugyanakkor, hogy az eljárással bármely forma „negatívját" is elő lehet állítani, így megfelelő osztósíkok alkalmazásával könnyedén juthatunk olyan sokszor felhasználható kisszériás szerszámhoz, amelybe alacsony nyomáson poliuretán alapú többkomponensű műanyagokat önthetünk. Ezek az öntőanyagok már hőállóság tekintetében is könnyedén felveszik a versenyt a sorozatgyártásban alkalmazott műszaki műanyagokkal. Ugyanígy készíthető viasznyomó szerszám is precíziós öntési feladatok első lépéseként.

Partnereink emellett sikeresen alkalmazták az általunk kínált modellanyagot homokformázáshoz is, egyaránt előállítva mintákat, magokat és a formázáshoz szükséges osztóelemeket.

Egyedi elképzelései megvalósításához vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen !