Mi az...?

Mi az a 3D nyomtatás? Mire való? Miért hasznos vállalkozásoknak, mérnököknek, feltalálóknak, kutatóknak, művészeknek?

Hogyan...?

Hogyan működik a 3D nyomtatás? Gyors prototípusgyártás alapok és tudnivalók. Rétegek, formátumok, előkészítés.

Miért...?

Miért érdemes 3D nyomtatást igénybe venni? Bonyolult formák, egyedi megoldások, rövid határidők, változatos alapanyagok.

Mennyiért...?

Mi befolyásolja a 3D nyomtatás költségeit? Kérjen tőlünk ajánlatot, vagy látogasson el hozzánk személyesen!

Milyen nehézségekkel kell számolni a számítógépes modell létrehozásakor?

Ismerje meg a Magics szoftvercsomag lehetőségeit a http://www.materialise.com oldalain!
 

A nyomtatás feltétele, hogy a modell zárt felületekkel körülhatárolt legyen, és annak bármely pontján egyértelműen eldönthető legyen, hogy az „belül" van a modellen, tehát ki kell tölteni anyaggal, avagy a modellen kívül helyezkedik el. A legtöbb gépészmérnöki CAD rendszerben ez nem fog problémát okozni, hiszen a számítógépes szimulációk térnyerésével az alkatrészek már virtuális formájukban is számos anyagtulajdonsággal felvértezve léteznek.

A megfelelően előkészített modell minden felületének egyértelműen azonosítható a külső és belső oldala

Kihívást jelent azonban .STL állományt létrehozni olyan szoftverkörnyezetben, amely csak felületekkel dolgozik (pl. animációs célokra), ill. nem egyértelműen definiálja ezeknek a felületeknek a kapcsolatát.

Ugyancsak kritikus pont a .STL állomány létrehozása az eredeti CAD modellből. E pillanatban ugyanis elveszik minden többletinformáció a modellről a felületet közelítő háromszögek helyzetének kivételével. Értelemszerűen, minél sűrűbben borítja be exportáláskor a CAD rendszer a modell felületét háromszögekkel, annál kisebbek lesznek az egyes háromszögek és annál jobban követi majd a nyomtatott modell a virtuális mását. (Szélsőséges példával élve, ha egy CAD állományban lévő gömb felületét egyre kevesebb háromszöggel próbáljuk ábrázolni, a végeredmény erősen dobókocka-szerű lesz. De legalábbis szemmel látható lépcsőzetesség csúfítja majd gyártmányunkat.)

Megfelelő háromszög-sűrűség mellett is előkerülhetnek azonban hibák exportáláskor, például akkor, ha valamely felületelem vektora nem a megfelelő irányba mutat, vagy egy helyen lyuk tátong a modellen, esetleg néhány háromszög között a kapcsolat nem meghatározható.

A meglepetések elkerülése érdekében ajánlott tehát minden .STL állományt ellenőrizni nyomtatás előtt. A nyomtathatóságot természetesen mi is vizsgáljuk minden esetben, e téren azonban lényeges, hogy a modellt tervező szakember is lássa munkája eredményét. Ennek érdekében - mivel a legtöbb CAD szoftver nem tudja közvetlenül visszaolvasni az .STL állományokat - valamely .STL ellenőrző célszoftver alkalmazása indokolt. (Javaslatunk a Materialise Group által fejlesztett ingyenesen letölthető MiniMagics szoftver használata: http://www.materialise.com/MiniMagics)

Célszerű az .STL állományok mindegyike esetén meggyőződni a következőkről:

  • Elég sűrű lett-e a háromszögelt felület. Nem lesz szemmel láthatóan „darabos" a kész gyártmány?
  • Egyértelmű, zárt és hibamentes-e a felület? (A MiniMagics színezéssel megmutatja a problémás részeket)
  • Minden résznél (üregek, stb.) valóban az van „kívül" és az van „belül" a modellen, aminek lennie kell? (A MiniMagics metszet funkciója révén áttekinthetőek a rejtett felületek is. A szoftver eltérő színezéssel mutatja a „belső" és „külső" részeket.)
  • Megfelelő mértékegységek kerültek beágyazásra a modellbe? Nem változott például metrikusról angolszászra, vagy milliméterről centiméterre a méret